Geen enkele daad van vriendelijkheid, hoe klein ook, is ooit verspilde moeite.

Aesopus

AesopusDit lijkt zo voor de hand liggend. En dat is het ook. Vriendelijkheid geeft je de kans om het goede in jezelf en de ander te zien en te gebruiken.

Dat leidt altijd tot verbetering. Want alles waar je energie aan geeft, groeit. Besteed je je tijd en energie op een vriendelijke wijze, dan groeit de vriendelijkheid om je heen. Ook binnen je eigen organisatie.

Ik geloof dat daardoor meer bespreekbaar wordt. Dat er meer ruimte ontstaat om tegenstellingen te laten bestaan. Dat intenties worden gezien in plaats van alleen de uitingen. Uitingen zoals uitspraken, besluiten, mails, gelaatsuitdrukkingen, lichaamshouding, worden vaak verkeerd begrepen.
In een vriendelijke organisatie zoeken mensen naar de intentie daarachter.

Ken jij zo’n organisatie? Ik zou er graag eens op bezoek gaan om te ervaren wat de effecten zijn.

Als ik dit zo schrijf, blijft het toch vreemd dat het me vaak zo’n moeite kost om vriendelijk te zijn op al die kleine momenten van de dag…

2 meningen over “Geen enkele daad van vriendelijkheid, hoe klein ook, is ooit verspilde moeite.

 1. Dag Pol,

  Wat schrijf je mooie stukjes!
  Kan het niet nalaten te reageren op deze, waarin je pleit voor vriendelijkheid.
  De organisatie waar ik me voor inzet (Tilburg in Dialoog / Nederland in Dialoog), vraagt op zijn minst jaarlijks, in de eerste week van november, aan mensen met diverse achtergronden die elkaar in principe niet kennen, om in dialoog te gaan. Een onderdeel van de gevraagde houding aan de deelnemers is om oordelen uit te stellen en anderen met vriendelijkheid en respect te bejegenen. Wonderlijk wat er dan in korte tijd gebeurt: de muurtjes van de hokjes waarin we anderen (onbewust) plaatsen brokkelen af en er ontstaat een vaak ontroerende openheid. Ook binnen organisaties waar we dialogen hebben gefaciliteerd, was verbetering van sfeer en samenwerking een feit. Empathie: kleine moeite, heel groot plezier!
  Hartelijke groet,
  Julia

 2. Beste Pol,
  Mooi stukje, maar vooral mooie gedachte. Dank je. Het woord vriendelijke organisatie is ook mooi.
  Dit sluit aan bij inmiddels meer verbreid denken over compassie.
  Karen Armstrong heeft daar een mooie TED talk over gehouden. http://youtu.be/SJMm4RAwVLo

  En dat je ontdekt dat het soms moeilijk is is niet vreemd. Deze gedachte nodigt jou uit voor een onderzoek en ook daar kan alleen maar meer wijsheid van komen. De gedachte is dus van belang, de getrokken conclusie minder.

  heb het mooi, warme groet, Rob

U kunt niet reageren