Mensen veranderen niet door wat ze anderen horen zeggen, maar door wat ze zichzelf horen zeggen.

Uitspraak van Blaise Pascal

horenDe wereld om ons heen verandert, dus we moeten ons voortdurend aanpassen. Ieder persoon, iedere organisatie die niet meebeweegt, delft uiteindelijk het onderspit. Stilstand is achteruitgang.

Dit zijn veelgehoorde uitingen waarbij van buitenaf de noodzaak van aanpassing komt. Niet van binnenuit. En die impulsen zorgen zelden voor werkelijke verandering. Er wordt wel veel over gepraat… Kijk maar naar je eigen gedrag. Wanneer ga jij je bestaande gedrag echt aanpassen? Pas als je er van overtuigd bent dat het je iets nieuws, iets anders brengt. Een betere situatie dan die waar je nu in zit. Natuurlijk gaat het uiteindelijk om eigen belang. Ben ik ervan overtuigd dat ik er beter van wordt?

Dus bij het werken met organisaties is het de kunst om de mensen, die immers de organisatie zijn, zelf te laten formuleren wat er voor hen in het verschiet ligt. Een rooskleurig toekomstbeeld dat met hun eigen situatie niets te maken heeft, is niet aantrekkelijk genoeg en zorgt ook niet voor beweging.

Het is maar een gedachte.