Voordat je spreekt, stel jezelf de vraag: Is het aardig, is het nodig, is het een verbetering ten opzichte van de stilte?

– Shirdi Sai Baba – 

Stef Bos scheef het lied ‘Mijn hart gevolgd‘. Daarin schrijft hij ‘Ik kom uit een land van schreeuwers’. Stef komt uit Nederland en woont nu in Antwerpen. Toen ik bovenstaande spreuk las, moest ik aan dat lied denken. Wij Nederlanders verwachten van elkaar dat we onszelf uitspreken. Dat we vooral laten weten wat we van iets vinden. Het extraverte wordt hoger gewaardeerd dan het introverte. Tegelijkertijd merk je dat de stilte, de rust, de retraite steeds meer wordt gezocht in ons land. Het is namelijk wel een goede vraag: verbetert jouw spreken de situatie? Is jouw spreken beter of rijker dan de stilte?

Ik geloof dat zeker in organisaties het bewust spreken, veel toevoegt aan kwaliteit van interactie en uiteindelijk ook aan het gezamenlijke resultaat. Is het constructief wat je zegt, helpt het? Wat is je intentie met de opmerking die je plaatst? Voor mij geldt dat ik vaak spreek omdat ik wil laten zien dat ik het begrijp en doorzie, zodat mijn aanwezigheid en intelligentie opgemerkt wordt. De vraag of het ook werkelijk iets toevoegt aan de meeting, stel ik me minder vaak.

En ik weet zeker dat dat voor veel anderen ook geldt. Te vaak lullen we een eind in de ruimte op ons werk. En zolang je praat, kun je niet luisteren, observeer je minder. Je wordt minder gewaar, omdat je zo druk bent met jezelf. In mijn dagelijkse werk begeleid ik veel teams. In negen van de tien gevallen willen teams gezamenlijk beter presteren. En meestal gaat het dan over de onderlinge verhoudingen. Hoe doen we het met elkaar? Het serieus nemen van de gezamenlijke teammomenten bijvoorbeeld is altijd een belangrijk onderwerp. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de voorbereiding van die bijeenkomst maar zeker ook met het gedrag tijdens de bijeenkomst. Een mooie afspraak zou zijn: spreek slechts dan, wanneer het nodig is, iets toevoegt en wanneer het constructief is. Spreek niet consequentieloos.

Ben benieuwd hoe jij hiernaar kijkt.