Lach om jezelf, maar twijfel nooit aan jezelf.

– Alan Alda – 

lachLach om jezelf. Dat lees ik als een uiting van begrip en tederheid. Teder zijn voor jezelf, omdat je bijvoorbeeld weer constateert dat je je voornemen niet waarmaakt. Teder zijn is in dit verband begripvol kritisch. Dat is iets anders dan veroordelend of afkeurend. Dat laatste is beschadigend en ik kan maar niet bedenken welk doel dat dient. Toch gebeurt het veel in en tussen ons mensen.

We veroordelen onszelf zo vaak. Waarom? Lach jezelf eens toe. Wees vriendelijk voor jezelf. Dat is echt iets anders dan makkelijk zijn of laconiek. Het gaat me ook niet om het idee dat je je eventuele tekortkomingen moet accepteren. Het tweede deel van de uitspraak van Alda helpt. `Twijfel nooit aan jezelf`.

Jij weet zelf ook wel dat je in de kern een goed mens bent. Dat je wilt genieten van dit leven. Dat er van je gehouden wordt, dat je zelf wilt liefhebben en van betekenis zijn voor anderen. Jouw intenties zijn toch heel vaak oprecht? Zo lees ik ‘twijfel nooit aan jezelf’. Twijfel niet of je wel of niet deugt. Dat is een retorische vraag.

Maar goed dan dat dagelijkse gedoe. Op je werk, in je relatie, binnen je familie, tijdens het weekend met de mensen die je graag ziet. De domme dingen die we dan doen of zeggen, onoplettend, vanuit ingesleten patronen. Pas zei iemand tegen me: “Ik bedoel het goed, maar het komt af en toe zo rot uit m’n strot”. Heerlijk. Lach om jezelf. Bekijk jezelf van een afstand en zie hoe hard je probeert het leven te leven.

Misschien moeten we dat minder heftig doen. Hard proberen het leven te leven. Meer de tijd en gelegenheid nemen om onze week van een afstandje te bekijken en te (glim)lachen om wat we dan zien. Hoe vaak een van onze ego’s de overhand had. Hoe hard we probeerde het goed te doen. Knik het vriendelijk toe. Hoe vaker we dat doen, hoe meer van die inzichten gaan stollen in je. Hoe vaker het inzicht beschikbaar wordt in het moment dat je het nodig hebt. Hoe vaker we dat doen hoe gelukkiger de glimlach wordt als we de week weer bekijken.

Lach eens in de spiegel naar jezelf. Echt doen. Zie je wel hoe mooi je dan bent?