Mensen vinden het niet belangrijk hoe slim je bent, totdat ze ontdekken hoe betrokken je bent.

betrokkenheidHet gevoel dat iemand gaat voor dezelfde zaak als jij. Dat iemand lijkt te werken en denken vanuit dezelfde overtuigingen. Als je voelt dat jullie doelen op één lijn liggen, dan verdwijnt argwaan, gereserveerdheid en komt er energie vrij om samen iets succesvols te maken. De meesten van ons herkennen dit gevoel en wat zegt ons dat eigenlijk?
Klaarblijkelijk is dit een voorwaarde om met anderen succesvol samen te werken. Dus niet de ratio bepaalt dat maar de intuïtie: het onderbuikgevoel. Voelt de ander zuiver aan? Is zijn of haar moreel kompas in lijn met hetgeen je wilt bereiken?

En ook andersom geldt deze regel. Wil je een aantrekkelijke samenwerkingspartner zijn, dan moet je dus werken aan iets waarin je ook echt gelooft. Ga je energie en tijd niet steken in zaken waar je niet achterstaat. Wees je daarvan bewust. Luister goed naar je intuïtie en kom in actie als het niet congruent is. Vaak is dat lastig omdat loyaliteit en de omgevingsdruk ons minder waakzaam maken.

Onderzoek bijvoorbeeld wat schuurt. Schrijf het op. Bespreek het met anderen. Neem de tijd. Zorg dat je het scherp krijgt, zodat je het ook goed kunt uitleggen aan je omgeving. Het is vrij zeker dat je er veel respect mee afdwingt. Ik geloof namelijk dat de woorden die je dan gebruikt anderen echt aan het denken zetten. Weinigen zullen je niet serieus nemen. Dat komt omdat je argumentatie waarschijnlijk zo steekhoudend is – want vanuit je onderbuik -, dat deze snel overtuigt. En dan gaat de regel zeker op: men ontdekt hoe betrokken je bent en daarom vindt men je bijdrage belangrijk.

Dit gaat dus niet over sentimenteel gezever. Dit gaat over het verschil aanbrengen tussen dingen die wezenlijk zijn en dingen die als belangrijk worden gezien. Vertrouwen op een goede analyse van je intuïtie en deze vertalen naar je ratio. Het is een keuze die ik je van harte aanbeveel.

Mooie hiervan is ook dat je op een andere manier contact krijgt met de mensen waarmee je werkt. Grote kans dat je veel energieker en fundamenteler met elkaar kan werken. Grote kans dat de oppervlakkigheid plaats maakt voor een meer wezenlijke samenwerking. Grote kans dat je je slimheid veel beter kunt inzetten dan daarvoor. Dat kan allemaal bedreigend klinken maar het is een voorrecht dat je jezelf niet moet onthouden.

Succes!

Een mening over “Mensen vinden het niet belangrijk hoe slim je bent, totdat ze ontdekken hoe betrokken je bent.

  1. Mooie noot weer, Pol. Nee niet noodweer, note (eng.) weer. :-).
    Jon Kabat-Zinn zegt: The whole society suffers from attention disorder. Een AD die ik herken. Jij draagt bij om meer aandacht “bewust” te maken. Juist de aandacht voor jezelf en je eigen wijsheid. Dank daarvoor. Namens allen dan weer he?

U kunt niet reageren