Alleen iemand die pijn heeft, haalt uit naar anderen.

– Paul Ferrini – 

irritatieAls je zo kunt kijken naar het gedrag van anderen, lukt het om meer begrip op te brengen. En dat begrip kan jou en de ander denk ik helpen in het bereiken van jullie beider doelen. Pijn is natuurlijk een groot woord voor een breed palet aan emoties. Maar het is duidelijk dat jouw uithalen naar anderen een gevolg is van je eigen ongemak.

Dus dit gaat zowel over jezelf als over de ander. Wanneer haal jij uit naar anderen? Wanneer eindig jij het gesprek en ga je over tot het inzetten van oneigenlijke argumenten? Wanneer stop jij met luisteren, omdat je te druk bent met je eigen ongemak, irritatie of boosheid? Het overkomt me vaker dan ik wil. En vaak realiseer ik het me pas achteraf. En zelden onderzoek ik de werkelijke bron.

Door deze quote van Ferrini, ben ik dat onderzoeken wat meer gaan doen. Wonderlijke is dat de werkelijke bron van irritatie vaak helemaal niet zo groot is. Of belangrijk. Het is eerder een oude beperkende overtuiging die opspeelt. Zonder dat ik me er op het moment bewust van was.

Zo gaat het denk ik vaak. Ook in de organisaties waarin we werken. We halen uit, zonder dat we echt bewust zij waar onze irritatie vandaan komt. Of zonder dat we ons echt hebben verdiept in de intentie van de ander. De ander die ons irriteert. De ander die ons niet begrijpt.

Het is daarom belangrijk om niet veroordelend te luisteren. Ook niet als iemand uithaalt. Probeer eens te achterhalen welke intenties iemand heeft. Welke belemmerende overtuigingen er achter die uithaal zitten. Vermoedelijk kun je die overtuigingen direct wegnemen door je eigen intenties duidelijk te maken. Of op z’n minst tot reële proporties terugbrengen.

Kortom als je voelt dat je eens flink wilt uithalen naar iemand, wees alert. Ga op zoek naar de werkelijke intenties van de ander. Onderzoek je ongemak en toets je overtuiging. Grote kans dat je veel effectiever bent in het bereiken van je doel. Grote kans dat je als een veel fijner mens wordt ervaren. Iemand waarmee je verder komt.

En wie wil dat nu niet?

Een mening over “Alleen iemand die pijn heeft, haalt uit naar anderen.

  1. Mooi stukje Pol. En je schrijft dat je dat zelfonderzoek ging doen door het je bewust zijn van het afsluiten. En misschien is dat bewustzijn wel het mooiste moment. :-)
    mooie dag, . . . en morgen ook maar. warme groet Rob

U kunt niet reageren