Als iemand in zijn eentje droomt is het maar een droom. Wanneer velen samen dromen, is dat het begin van een nieuwe werkelijkheid.

dromenvangerDromen hebben de aardige eigenschap dat ze onmogelijkheden uitsluiten. En hoe vaak is het begrip onmogelijkheid niet een synoniem voor een beperkende overtuiging? Met andere woorden, hoe vaak ben je niet overtuigd dat iets niet kan, terwijl het toch mogelijk blijkt?

Als je jezelf er toe zet te dromen, kom je dichter bij wat je echt belangrijk vindt. Hardop dromen, werkt nog het beste. Dan krijg je nog het meest scherp waar je voor staat.

Een droom motiveert enorm. Maar het is wel een droom en geen realiteit. Op het moment dat je die droom kan delen en verbinden met andermans dromen, gebeurt er al meer. Je vindt elkaar en er ontstaat een situatie waarin je beiden denkt “Dit moeten we gewoon gaan doen!”.

Zo werkt het dus ook in organisaties. Hoe meer mensen dezelfde droom hebben, hoe groter de realiteitswaarde. Daarom is het in elke organisatie-ontwikkeling zo belangrijk om niet alleen rationeel te willen overtuigen maar juist emotioneel te verbinden. We willen hetzelfde omdat we dezelfde droom hebben.

En dat is niet een eenmalig trucje. Organisaties zijn altijd in ontwikkeling. De gezamenlijke droom, heeft dus ook voortdurend aandacht nodig. Neem de tijd om met elkaar het hier en nu te verlaten en te dromen over wat er allemaal zou kunnen.

Wat als ….