Je hebt lange termijn doelen nodig om je niet te laten frustreren door korte termijn tegenslagen.

– Charles C. Noble – 

bergwegWeten waar je naar op weg bent. Een vergezicht dat aantrekkelijk is en je gemotiveerd en gericht houdt in je dagelijkse bezigheden. Het is een mooie gedachte. Tegelijkertijd is het voor velen, waaronder mijzelf, een lastige opgave. Korte termijn gedoe heeft de vaardigheid je behoorlijk uit het veld te slaan. Je bezig te houden. Wat kun je doen om door dat gedoe heen het perspectief te blijven zien?
Een advies dat mij ooit gegeven werd, neem ik in dit opzicht erg ter harte: “neem geregeld oprecht afstand van je dagelijkse werk”. Om het perspectief te zien, moet je naar de horizon kijken. Niet naar de grond vlak voor je voeten. Neem de tijd om voor jezelf scherper te maken wat er op jouw horizon te vinden is. Zie dat als absolute voorwaarde om in het hier en nu de juiste beslissingen te kunnen nemen. Keuzes maken uit frustratie of angst voor mislukking, zijn zelden de goede keuzes.

Het is dus ook effectiever en efficiënter om met regelmaat tijd te nemen om het grotere plaatje in te vullen. Het maakt je onafhankelijker van de dagelijkse praktijk. Die onafhankelijkheid geeft je het vermogen om de verbanden te zien en daarnaar te handelen. Het voorkomt dat je belangrijke mensen in je werk of leven vergeet of tekort doet.

Het grotere plaatje invullen gaat over de zoektocht naar wat je ‘echt’ belangrijk vindt. Welke rollen heb je in je leven? Van wat voor betekenis wil je zijn in die rollen? Wie zijn daarin voor jou belangrijk? Naar wie wil je luisteren? Welke belangrijke resultaten of effecten horen bij die rollen? En wanneer zou je die resultaten bereikt willen hebben? Het hoeft immers niet alleen maar onderbuik te blijven. Hoe concreter je je voornemens in je verschillende rollen kunt maken, hoe meer het je helpt het grotere plaatje concreet te maken.

Ik wens je een heel inspirerende horizon toe. Een horizon met voornemens die je richten op wat je echt belangrijk vindt. Grote kans dat je er een nog leuker mens van wordt.

 

Een mening over “Je hebt lange termijn doelen nodig om je niet te laten frustreren door korte termijn tegenslagen.

  1. Beste Pol,
    mooie gedachte en dank voor de wens. Mag ik toevoegen dat je je kunt oefenen in aandacht of aanwezigheid. Dus tegelijk met het bezig zijn met het alledaagse, wat zeker heel vereisend kan zijn, verbinding blijven houden met dat vergezicht en met wie je bent. Neem geregeld afstand van je werk is natuurlijk goed. Nog mooier is als je altijd in gezonde afstand bent van je werk :-). Dus niet opvolgend, maar tegelijkertijd. Je bent niet je werk. Jij bent jij en door daarmee in contact te zijn doe je je werk nog beter. :-) Heb het fijn met jezelf en wees succesvol. warme groet Rob

U kunt niet reageren