Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verleden.

Gerald Jampolsky  

loslatenWat een mooie uitspraak is dit. De hoop op een beter verleden, herken je dat? Dat je eigenlijk nog steeds hoopt dat het anders was gegaan, of dat iemand anders met je was omgegaan? Of dichterbij nog, dat je eigenlijk hoopt dat jij zelf anders had gereageerd of gehandeld? En tegelijkertijd is hoop hebben op een beter verleden volstrekt zinloos. Gaat niet gebeuren. Weten we allemaal.

Door de ander of jezelf te vergeven, stop je met die hoop te koesteren. Hoop die je energie kost (want aandacht) en die je niet dichterbij een oplossing in het nu brengt. Loslaten – en dus vergeven – geeft daarmee aandacht en energie voor wat er nu is. Jezelf de ruimte geven om te handelen in de huidige situatie. Dat is namelijk een situatie waarin je nog wel keuzes hebt.

Dus de onderliggende boodschap is leer van het verleden en pas het geleerde toe op dit moment. Doe er iets goeds mee. Het verleden is daarmee niet een bron van frustratie maar een bron van inzicht geworden. Vergeving als ontsluiting van dat inzicht. Dat is voor mij toch een nieuwe manier om naar soms pijnlijke herinneringen te kijken.

Voor wat het waard is.

Een mening over “Vergeven is het loslaten van de hoop op een beter verleden.

  1. Mooi Pol,
    compassie is een herontdekte (niet nieuwe) waarde. In leven en werk. En het lastigste is compassie voor jezelf. Mooi dat je hier aandacht voor vraagt. warme groet. Rob

U kunt niet reageren